wiedza

Sód - właściwości

Napisał  TSD Janek

Sód - właściwości i zastosowanie. Sód należy do makroelementów, jest więc potrzebny organizmowi w większej ilości. Oznaczany jest symbolem Na.

Jego źródłem jest przede wszystkim sól kuchenna. Występuje w niej w postaci chlorku sodu (NaCl). Jednakże w tkankach powinno być mniej sodu niż potasu (K). Sód jest elektrolitem osocza. Wraz z potasem odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową w organizmie. Jego nadmiar może spowodować rozwój nowotworów przewodu pokarmowego, zwłaszcza raka żołądka. Przyczynia się także do nadciśnienia tętniczego krwi, gdyż w ustroju zatrzymane są zbyt duże ilości wody. Niedobór sodu może być związany z biegunkami, wymiotami, intensywnym poceniem się oraz patologią nerek związaną z utratą sodu wraz z moczem lub też przy niedoczynności nadnerczy.


Dzienne zapotrzebowanie

Mężczyźni i kobiety:

≥75 roku życia - 1200 mg/dobę

66 - 75 - 1300 mg/dobę
51 - 65 - 1400 mg/dobę
19 - 50 - 1500 mg/dobę

Okres ciąży i laktacji - 1500 mg/dobę

Górna granica spożycia sodu wynosi 2000 mg/d (5 g NaCl).

certyfikaty

klub

oferta

oferta

oferta

Rośliny lecznicze - opis

Znane witaminy - opis